Loading...

RABOBANK MEDE SCHULDIG AAN HET FAILLISSEMENT VAN PELLIANO, MAAR WIE WAREN DIE GASTEN OOK ALWEER?

Kent u Pelliano? Startup die u leuk zou moeten vinden omdat ze zich inzetten voor de terugkeer van de Dandy. Moest de Savile Row van het internet worden. Mede-oprichter Bernd Damme was ooit Pak van de Week en we gingen met een sexy zebra van Pelliano op de foto. Nog steeds geen idee? Bekijk hun filmpje dan

De website van Pelliano is nog wel steeds online!

Maar wat horen we later?

Failliete Pelliano weigert ton terug te betalen aan Rabo wegens nalatigheid en moeten maandag voor de rechter verschijnen

Twee jonge ondernemers van de failliete online-kleding startup Pelliano staan maandag voor de rechter omdat ze een ton moeten terugbetalen aan Rabo-bank. De twee mannen menen dat de Rabo hen heeft benadeeld door te laat een toegezegd krediet voor het bedrijf over te maken waardoor de start-up omviel. Ze weigeren de ton terug te betalen.

De zaak komt voor in de rechtbank Rotterdam en biedt een fijn inzicht in de klungelige manier waarop Rabo Rotterdam zich inlaat met de bedrijfsfinanciering van een start-up. Twee twintigers - Steijn Pelle en Bernd Damme - startten in 2011 met een lening van Rabo online-jasjedasjetoko Pelliano. De jonge posterboys van Pelliano zijn een ideaal uithangbord voor de boerenleenbank om zich te profileren als connaisseur van de startup-markt.

Na een due diligence zegt de Rotterdams Rabo-tak €360.000 euro toe: €60.000 euro neemt de bank over van een filiaal in de Betuwe, waar de mannen al zijn begonnen met bankieren. Daarnaast wordt er nog eens € 300.000 ter beschikking gesteld. De bank beschouwt de lening voor het nog verliesgevende bedrijfje als risicokapitaal.

Uit prognoses die de jongens sturen wordt wel meteen duidelijk dat Pelliano’s succes valt of staat met een succesvolle verkoop van de herfst/winter collectie van 2012. De knaapjes hebben gillende geldzorgen en behoorlijke haast om te expanderen. Volgens een prognose, die bij de bank wordt overlegd, behaalt Pelliano in de herfstmaanden meer dan 50% van haar jaaromzet 2012.

Partijen tekenen op 15 oktober 2012 de financieringsovereenkomst. Pelliano verwacht nog op diezelfde dag over het geld te kunnen beschikken. Maar dat blijkt niet het geval te zijn. Terwijl de financieringsdruk steeds hoger en hoger wordt, informeert Pelliano in oktober waar het geld blijft. Maar Rabo hapert met storten.

Dat is zeer vervelend. Pelliano kan zonder de benodigde financiering geen inkopen doen en niet investeren in marketing en pr. In de kritieke fase rondom de feestdagen wordt dat ’een nekslag’ voor de startup, meldt het verweerschrift van Steijn en Damme dat Quote in bezit heeft.

Pas op 21 november wordt er dan toch gestort. Veel te laat en met fatale gevolgen, aldus de jonge entrepreneurs. ’De niet-nakoming van Rabobank Rotterdam leidt er onmiddellijk en onvermijdelijk toe dat Pelliano haar omzetprognoses voor 2012 niet haalt. De facto moet Pelliano daardoor een geheel kalenderjaar (i.e. tot het kerstseizoen in 2013) wachten om de achterstand in te halen. Zover zal het niet komen: Pelliano zal niet van deze gemiste omzet herstellen en zij zal binnen een jaar failliet zijn (3 december 2013)’, schrijft advocaat Philip de Roos namens Pelle en Damme.

En nu staan we, weer dik een jaar later, voor het hekje. De Rabo eist een deel van de lening aan Pelliano terug (totaal €400.000) en stellen de mannen aansprakelijk. Het is een treurig verhaal vol gemiste kansen. Wie het dossier leest, ziet hoe een bank steeds verder in paniek raakt en twee jongens die omvallen vanwege geldnood.

De bank kent echter geen genade als het merkt dat de val van het bedrijfje is ingezet. De bank eist vanaf juni 2013 steeds steeds meer onderpanden, een borgstelling van €32.000 van de heren en hamert op aflossingen. Als de jongens laten weten niet aan deze eisen te kunnen voldoen start de bank uiteindelijk een rechtszaak om een deel van de lening terug te vorderen.

Rabo is boos. De bank verwijt Pelle dat hij een creditkaart van de bank heeft gebruikt voor zakelijk gebruik en dat hij een deel van de inkomsten uit de verkopen heeft doorgesluisd naar een andere bankrekening. Pelle ontkent bij monde van zijn advocaat De Roos in alle toonaarden. ’Dat is klets. Deze uitgaven zijn gedaan om in levensonderhoud te voorzien. Deze jongens hebben bijna gratis gewerkt en nog €60.000 aan achterstallige managementfees uitstaan.’

De heren moeten ieder €50.000 terugbetalen, bevestigt raadsheer De Roos. Damme omschrijft het terug te storten bedrag als 'een persoonlijke garantstelling' die moest worden afgegeven als onderpand voor de bedrijfslening.' De mannen eisen nu dat Rabo de terugbetaling kwijtscheldt, aangezien de bank zelf onrechtmatig heeft gehandeld.

’Pelle en Damme hebben als gevolg van het handelen van Rabobank Rotterdam schade geleden. Zij hebben meer dan een jaar lang een grote hoeveelheid geld, tijd en energie in de onderneming gestoken. Die investering is nu teniet gegaan en dat kwalificeert als schade. Ook uit dien hoofde doen Pelle en Damme hiermee een beroep op verrekening', zegt advocaat De Roos.

Opvallende detail in het dossier is de rol van Wilco Jiskoot, oud topbankier voor ABN Amro. Deze topdog bemiddelt namens de mannen in oktober van 2013 nog met de Rotterdamse collega's over een oplossing. Maar zelfs de grote meneer van ABN kan deze start-up niet meer redden.

Reacties(3)

  • Feb 9, 2014, at 10:23  Beantwoorden

    Ach, zoals het deze heren betaamt gaat het om de show! Het businessplan aan de bank was eigenlijk al een laatste middel, wat enkel een beetje lucht gaf. De bank ging af op verhalen, een mooi plan en de show (de kick-off met helicopter draagt daar aardig aan bij) en liet zich gek maken. Damme vertelde ooit eens in een interview met de verkoop van Eye-Wear een vrijstaande boerderij te kunnen kopen en dat de Quote 500 junior zich na de zomer kon opmaken voor zijn komst. Als hij als aandeelhouder/bestuurder/investeerder zo'n geloof had in het Pelliano avontuur, waarom dan een lening bij de bank? Waarom zou je zelf niet investeren in de collectie en marketing als je toch weet dat de langlopende financiering eraan komt? Of was dat interview ook een beetje show...recreanten.

  • Feb 9, 2014, at 10:37  Beantwoorden

    Rabobank: "Een aandeel in elkaars faillissement!"

  • Feb 9, 2014, at 10:3  Beantwoorden

    Ik denk dat ee bralaapjes net zo fout zijn als de Rabobank (en alle andere banken). Deze praatjesmakers kunnen beter bij de bank gaan werken. Daar stikt het van de mensen met mooie praatjes zonder dat ze iets presteren.

Doe mee met de discussie...